Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wieprzowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gram
bułka czerstwa 1
mleko ciepłe 1 szkalnka
cebula 1 duża
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
jajko 1
mąka pszenna 1 szklanka
bulion warzywny 1,5 litra
przecier pomidorowy 3 łyżki

Porada

Idealne na tradycyjny polski obiad, polecam podawać z ziemniaczkami z koperkiem i dowolną surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wieprzowe

Bułkę czerstwą namaczamy w ciepłym mleku. Cebulę siekamy drobno. Do miski przekładamy mięso, do niego dodajemy posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku, po około 3/4 łyżeczki, natkę pietruszki, jajko i dokładnie odciśniętą z mleka bułkę. Wszystko wyrabiamy do jednolitej masy, jeśli będzie zbyt rzadkie na formowanie kulek, możemy dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Kulki możemy podsmażyć na oleju aby zamknąć mięso, jest to dłuższa wersja i możemy ją pominąć. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy. Przekładamy kulki z patelni lub prosto po uformowaniu i opapaniu w mące do bulionu, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 16.02.2016 10:28
pyszny obiad,lubię takie pulpety
Babeczka35 27.01.2016 18:20
Pyszne danie:)
bestia1155
bestia1155 27.01.2016 14:56
smakowite danie
IKrakowianka 27.01.2016 14:12
bardzo lubię
Adamorek 27.01.2016 13:56
dzieciaki bardzo lubią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak