Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka duszona z jogurtem greckim

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka z buraczkami duży pęczek
jogurt grecki do smaku
olej roślinny 2-3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka duszona z jogurtem greckim

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, orać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - liście posiekać (ręcznie lub malakserem) lub zmielić maszynką do mięsa. Na patelnię wlać olej, dodać rozdrobnione składniki, posolić, wymieszać i dusić do miękkości. Odparować w międzyczasie nadmiar wody i doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i odrobiną cukru. Pozostawić do przestygnięcia i dodać dowolną ilość jogurtu greckiego do smaku.

Podawać botwinkową jarzynkę lekko ogrzaną albo schłodzoną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.01.2016 11:00
bardzo ciekawy i fajny przepis :-) .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak