Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z boczkiem w pomidorach

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 30 dag
pomidor 2 szt
wędzony boczek 15 dag
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt mała
cząber do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion drobiowy 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z boczkiem w pomidorach

Kroki postępowania

1
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści i wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy w zależności od wielkości. 10-15 min /powinna być miękka ale nie rozpadać się/ i odsączamy.
Krok 1 - Brukselka z boczkiem w pomidorach foto
2
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu by wytopił się tłuszcz.
Krok 2 - Brukselka z boczkiem w pomidorach foto
3
Następnie na patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i również dodajemy na patelnię. Podsmażamy do czasu aż pomidory się rozpadną a powstały sos zacznie gęstnąć. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym cząbrem.
Krok 3 - Brukselka z boczkiem w pomidorach foto
4
Na koniec dodajemy ugotowaną brukselkę. Mieszając podgrzewamy razem kilka minut.
Krok 4 - Brukselka z boczkiem w pomidorach foto
5
Możemy podawać z kaszą, ryżem, pieczywem czosnkowym lub bagietką.
Krok 5 - Brukselka z boczkiem w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 25.01.2016 13:36
dobre połączenie
gosia56 25.01.2016 09:35
zjadłabym takie brukselki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak