Wypasione placki Eli

Wypasione placki Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    1/2 główki
  • białe surowe kiełbasy

    3 sztuki
  • natka pitruszki

    1/2 pęczka
  • czerwona papryczka chikki

    1/2 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

  • ser gouda

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną cebulę pokroić na kilka kawałków i razem z obranym czosnkiem posiekać w malakserze (można potrzeć na tarce do placków) na miazgę.Wyłożyć na miseczkę.Z papryczki usunąć nasionka i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (radzę założyć rękawiczki do krojenia).Natkę pietruszki posiekać.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Z kiełbasy usunąć osłonki i ją rozdrobnić.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami(ja tarłam w malakserze) i wyłożyć na sito,żeby odciekły z soku.Skrobię po odlaniu soku dodać do placków.Ziemniaki włożyć do miski,dodać rozdrobnioną kiełbasę,utarty ser,posiekaną natkę pietruszki,papryczkę chilli,cebulę z czosnkien,jajka,mąkę,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto,formując placki.Smażyć na złoto z obu stron.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

LuKaSz4761

27.04.2012 09:43
fajne

LuKaSz4761

27.04.2012 09:43
fajne

caroline1983

14.06.2011 11:05
Pyszniutkie, az sie głodna zrobiłam na sama mysl :)

banditka

08.09.2010 11:16
aż ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat