Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Epi – bagietka źdźbło pszenicy

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka chlebowa 410 g (użyłam pełnoziarnistej)
sól 2 łyżeczki
drożdże suche 12 d
woda ciepła 310 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Dodatkowo

mąka (do podsypywania ciasta)
woda 2 szklanki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Epi – bagietka źdźbło pszenicy

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce łączymy 130 g mąki, 4 g drożdży i całą ciepłą wodę, ucieramy/mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy drewnianą łyżką lub w misie robota. Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 1 - Epi – bagietka źdźbło pszenicy foto
2
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Epi – bagietka źdźbło pszenicy foto
3
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Bierzemy jedną i rozciągamy na kształt prostokąta, następnie składamy ciasto na pół i ponownie na pół, dociskając palcami aż otrzymamy wałek pożądanej długości. W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
Krok 3 - Epi – bagietka źdźbło pszenicy foto
4
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. W piekarniku nagrzewamy blachę (najlepiej taką dużą z piekarnika).

Wałki ciasta przekładamy na posypany mąką arkusz papieru do pieczenia, nożyczkami kuchennymi nacinamy ciasto pod kątem 45 stopni, układając kawałki ciasta na przemian tworząc kłosy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Do żaroodpornej miseczki wlewamy dwie szklanki wody i miseczkę wstawiamy na dno piekarnika.

Szybkim ruchem przesuwamy nasze epi wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy ok. 20-25 minut aż bagietki się zarumienią.

Studzimy na kratce.
Krok 4 - Epi – bagietka źdźbło pszenicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 20.01.2016 08:16
wyglądają pysznie :) pięknie wypieczone :)
ania2610 19.01.2016 14:56
wspaniałe wykonanie!
VioletoweKucharzenie 19.01.2016 10:44
z chęcią bym spróbowała.
kloruś 18.01.2016 21:07
chętnie bym skosztowała!
Madzai 18.01.2016 20:54
Bardzo efektowne
Konczi 18.01.2016 20:30
fantastyczna być musi
IKrakowianka 18.01.2016 19:42
rewelacyjny pomysł
wyattearp 18.01.2016 19:26
świetnie wygląda
Mama niejadka 18.01.2016 19:14
Pyszna bagietka
dollce 18.01.2016 19:13
fajna propozycja ;)
mirosława4 18.01.2016 18:43
apetycznie się prezentuje
IZABELA29 18.01.2016 18:23
fajnie wygląda
noninka77 18.01.2016 18:19
Pysznie wyglądają:-)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2016 18:00
Smakowite bagietki.
norweska20 18.01.2016 17:30
super pomysł :)
cukiereczek 18.01.2016 17:26
ciekawy przepis na coś nowego
sliwka 18.01.2016 17:24
Super przepis;)) muszę wypróbować;))
misia123410 18.01.2016 17:23
Wygląda świetnie ino zajadać:)
Renata9 18.01.2016 17:16
Smakowite bagietki :-)
Benita 18.01.2016 17:08
Znakomita i na pewno pyszna
Anna169Hosz 18.01.2016 17:06
Fajnie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak