Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie własnym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

żeberka wieprzowe 700 gram
woda 350 ml
cebula 1 sztuka
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
olej do smażenia 70 ml

Dodatkowo

woda 100 ml
mąka pszenna 3-4 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Porada

Podawać z ziemniaczkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie własnym

Mięso umyć i pokroić na paski.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Gdy cebula będzie zarumieniona dodać żeberka i opiec z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Zalać wodą.
Dusić na niewielkim ogniu około godziny (aż do miekkości).
Dodać wszystkie przyprawy.
Następnie w niewielkim garuszku wymieszać śmietanę, wodę oraz mąkę.
Powstałą zaprawkę wlać do mięsa pomału ciągle mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 13.01.2016 16:35
Prawdziwe chłopskie jadło ;)
Wacław 12.01.2016 17:21
pyszne jedzonko ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak