Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 2-3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Krem

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200 gram (masło extra)

Beza

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Dodatkowo

powidła śliwkowe do posmarowania
orzechy włoskie do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Ciasto: na stolnicę wysypuję mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodaję margarynę i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka oraz śmietanę i zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części i chłodzę w lodówce ok. 30 minut. Pierwszą część rozwałkowuję na podłużny prostokąt, przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzam po wierzchu powidła. Wstawiam do piekarnika na ok. 30 min. w 180st. C. Piekę na złoty kolor.
Beza: białka ubijam na sztywno stopniowo dodając cukier, pod sam koniec, kiedy zgęstnieją - dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Drugą część ciasta rozwałkowuję na taki sam prostokąt, jak pierwszą, ponownie wykładam formę papierem, przekładam ciasto. Na wierzchu rozsmarowuję bezę i posypuję posiekanymi orzechami - wstawiam do piekarnika i piekę na złoty kolor (krócej, gdyż piekarnik jest już rozgrzany), pozostawiam do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę z budyniem - gotuję budyń i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem i dodaję po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując do białości.
Na placku z powidłami (spód) rozprowadzam krem, następnie nakładam placek z bezą - wstawiam do lodówki. Na bezie wytworzą się kropelki rosy, które połączone z orzeszkami utworzą coś pysznego! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 03.01.2016 12:39
Pychotka jest bardzo pyszna:)
misia53 01.01.2016 23:19
Pychotka jest smaczna
Iwusia 01.01.2016 21:54
wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie
Lis 01.01.2016 21:19
Wygląda niezwykle smakowicie:)
norweska20 01.01.2016 19:58
smakowite ciasto
wwwiolka 01.01.2016 19:52
Bardzo fajny przepis.
adelajda 01.01.2016 19:26
Pyszne ciacho
halina17 01.01.2016 19:05
Smaczne ciasto.
Janina 01.01.2016 18:40
Świetne ciacho;))
Bernadeta1 01.01.2016 18:35
Takie ciasto to prawdziwa pychotka
agnieszka214 01.01.2016 18:30
Bardzo lubię takie ciasto
misia123410 01.01.2016 18:07
Bardzo apetyczne
Franciszek 01.01.2016 18:05
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak