Przepis i sposób przygotowania na: Piernik - metrowiec
Masło, jajko, cukier, olej i sok z cytryny zmiksować. Dodać mąkę, sodę i przyprawę do piernika, krótko zmiksować.
Do rondelka włożyć miód, wlać mleko, zagotować. Wrzącą mieszanką miodu i mleka zalać ciasto, cały czas przy tym miksując.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 23 x 9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec "do suchego patyczka", ok. 55 minut. Ostudzić. Całe ciasto pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm.
krem:
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukru, zagotować.
Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać obie mąki, krótko zmiksować, wlać do gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. 20 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do jego wyczerpania. Każdą kromkę piernika smarować (niezbyt grubo) z jednej strony kremem, składać jedna do drugiej. Złożoną całość posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem, obsypać startą mleczną czekoladą.