Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw do słoików

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 4 pęczki
woda 3 l
sól 5 łyżek
olej roślinny

Porada

Domowy szczaw ze słoika który idealnie nadaję się na zupę szczawiową. Najlepszy zebrany własnoręcznie z łąki oddalonej od miasta i ulicy.

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw do słoików

Ze szczawiu poodcinać ogonki lub zerwać prosto z łąki bez nich. Liście dokładnie umyć , rozłożyć na bawełnianej ściereczce wy wyschły. Szczaw posiekać drobno. W ganku zagotować wodę z solą. Wrzucić szczaw , gotować do momentu zwiędnięcia liści , odcedzić.
Przełożyć do wyparzonych słoika/słoików zalać olejem 0,5 cm nad powierzchnią szczawiu. szczelnie zakręcić , odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przechowywać w spiżarni, piwnicy lub lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak