Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81

Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    150 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1
  • ziemniaki

    1 duży ugotowany
  • marchewka

    1
  • seler

    0,5
  • liść laurowy

  • natka pietruszki suszona

  • Bulion grzybowy

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81
Namaczamy suszone grzyby 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Rozdrabniamy grzyby w paski. Kroimy marchew w drobną kostkę. Wstawiamy wodę w garnku, wrzucamy grzyby i marchew. Seler kroimy w drobną kostkę. Obieramy ugotowanego ziemniaka ze skóry. Przecedzamy wodę po grzybach przez sitko do zupy.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81
Dodajemy bulion grzybowy (1 kostkę) i rozkruszony liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81
Przygotowujemy ciasto na makaron: łączymy mąkę pszenną, jajko i trochę wody. Dodajemy sporo suszonej natki pietruszki i sól. Wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy ciasto, żeby odpoczęło. Wałkujemy ciasto na makaron. Kroimy makaron w cienkie paseczki (można podsypać mąką, żeby się nie sklejały).
Krok 4 - Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81
Wrzucamy makaron do wrzącej osolonej wody, gotujemy około 4 minut. Hartujemy makaron w zimnej wodzie.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81
Dodajemy do zupy ziemniak. Zupę podajemy z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

27.04.2017 19:28
bardzo apetyczna bogata w grzyby a to najlepsze

endzi

07.02.2016 09:07
Uwielbiam zupe grzybową na swieta! Tesciowa robi bardzo podobna!

bietka

22.12.2015 20:36
smaczna zupka, u mnie na wigilię jest podobna tylko że bez makaronu, a podaje się z pieczywem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat