Warzywa w zalewie octowej

Warzywa w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 kg
  • pieczarki

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • cebula

    50 dag
  • kalafior

    1 sztuka
  • ocet

    3,5 szklanki
  • woda

    13 szklanek
  • cukier

    5 szklanek
  • gorczyca

  • sól kamienna

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy. Odstawiamy na 2- 3 godzinki. Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę. Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut.
Z podanych przeze mnie proporcji wyszły 24 słoiki o pojemności 0,5 litra.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

08.08.2013 15:38
muszę takie zrobić

Wafelek2601

29.03.2013 21:43
takie lubię

buksiak12

22.09.2010 14:18
super wygląda

Iwusia

21.08.2010 09:57
Przepis przypadł mi do gustu :D jest w nim wszystko co lubię :))

Margo1

20.08.2010 10:20
Ładne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat