Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
Kroki postępowania
Upieczony biszkopt studzimy.
Gotowy przekrawamy na dwie równe części. W ten sposób otrzymujemy 2 półkola, które przełożymy kajmakowym sernikiem.
Zastygnięty torcik stawiamy pionowo. W odległości około 1/3 od początku wycinamy trójkątny kawałek ciasta. Dzięki temu otrzymujemy głowę oraz tułów zajączka.
Mając gotowy zarys zajączka przystępujemy do jego dekoracji.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przygotowane ciasto. Nożem gładzimy całość. Ze śmietanki formujemy także ogonek. Z daktyla formujemy oczka i przyklejamy. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
Z kartki wycinamy uszy i nosek. Przed podaniem wpinamy w króliczka. Wokół posypujemy waflowymi wiórkami. Podajemy!