Przepis i sposób przygotowania na: Tort świąteczny
Przygotować polewę: rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao, wymieszać i jak zacznie znów się gotować zestawić z ognia i dobrze wymieszać na gładko.
Płyn do nasączania: do letniej wody dodać cukier, cukier waniliowy wymieszać, dolać alkohol i jeszcze wymieszać.
Następnie przygotować krem: jajka wbić do miski, dodać cukier wyrobić na gładką puszystą masę. Po łyżce dodawać masło i powoli wyrabiać robotem, następnie dodajemy budyń. Po skończeniu masa musi być jednolita.
Na paterze kładziemy pierwszy placek, nasączamy go, nakładamy połowę kremu,na to następny krążek ciasta nasączony i pozostały krem i ostatni placek również nawilżony, na wierzchu którego wylewamy lekko podgrzaną polewę czekoladową i dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.