Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek Wigilijny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczywo razowe 15 dag
grzyby suszone 5 szt.
cebula biała 1 szt
zakwas na żur 1/3 szklanki
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
woda 5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek Wigilijny

Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić do smaku, chwilę podgotować. Żurek wspaniale nadaje się na Wigilię. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.12.2015 13:02
pyszniutki żurek :-)
Konczi 03.12.2015 08:26
nigdy nie jadłam żurku na Wigilii ale Twój wygląda pysznie
Wafelek2601 02.12.2015 20:38
Też robię taki żurek na Wigilię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak