Kapuśniaczki drożdżowe z kminkiem

Kapuśniaczki drożdżowe z kminkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko ciepłe

    300 g
  • masło

    70 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • jajka

    2
  • mąka

    550 g
  • drożdże świeże

    18 g

Wypełnienie

  • kapusta kiszona

    800 g
  • cebula

    2
  • sól i pieprz

  • kminek

    2 łyżki

Dodatkowo

  • jajo do posmarowania wierzchu

    1
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną wkładamy do większego garnka i zalewamy wodą do przykrycia kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż będzie miekka. Następnie kapustę odcedzamy i studzimy. Wodę odciskamy. Gdy kapusta nie jest dość drobno poszatkowana należy ją pokroić. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju na złoto. Do dużej miski wkładamy: kapustę, cebulę, dodajemy kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka. Zostawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Do mąki wymieszanej ze szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmuje to ok. 1,5 h ).

Ciasta rozwałkowujemy na rozmiar dużej blachy do pieczenia. Następnie kroimy nożem kwadraty. Na każdym kwadracie układamy odrobinę farszu. Bułeczki składamy na trójkąt zasiskając brzegi. Bułeczki-trójkąciki umieszczamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.

Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC. Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

26.07.2016 18:43
apetycznie wygladają

KORAL

05.02.2016 16:51
Uwielbiam kapuśniaczki

adelajda

04.01.2016 15:00
Do barszczyku super

Futka

11.12.2015 13:12
Cudowne i bardzo smakowite kapuśniaczki :)

misia53

01.12.2015 23:43
Pyszne z barszczykiem i nie tylko

Iwusia

01.12.2015 21:13
jak dla mnie idealne :)

joannaa24

01.12.2015 18:14
Uwielbiam takie bułeczki :)

Małgorzata Pin

01.12.2015 17:13
Ciekawy przepis.

MałaMi89

01.12.2015 15:20
Fajna przekąska ;)

agataw1990

01.12.2015 11:24
Mmmm pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat