Slodko-kwaśne kulki mięsne

Slodko-kwaśne kulki mięsne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone mięso

    800 g
  • bułka tarta

    3/4 szklanki
  • jajka

    2 szt
  • przyprawa wloską

    1 łyżeczka
  • szczypta pieprzu

  • sok z pomarańczy

    0,5 szklanki
  • sos chili

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • octu z białego wina

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1 jasny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200c.W dużej misce wymieszaj mięso z bułką,jajami,przyprawą wloską i pieprzem.Uformuj 18 kulek.Ułóż kulki na blasze i piecz przez 15 minut (powinny być zwarte,ale w środku niedopieczone).Następnie przełóż je do plytkiego żaroodpornego naczynia.Wymieszaj 6 łyżek soku pomarańczowego,sos chili,sos sojowy,ocet oraz brazowy cukier w małym radelku i wolno podgrzewaj .Pozostały sok pomarańczowy utrzyj z mąką na gładką masę,po czym połącz z sosem.Podgrzewaj całość na małym ogniu ,ciągle mieszając,aż sos lekko zgęstnieje.Następnie polej nim kulki, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut .SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat