Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale dyniowe z jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 5 szklanka
puree z dyni 3/4 szklanka
żółtko jajek 2 sztuka
jajko 2 sztuka
masło 125 gram
drożdże świeże 25 gram
cukier drobny 3/4 szklanka
mleko ciepłe 1/2 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka

NADZIENIE

jabłka 400 gram
sok z cytryny 2 łyżka
budyń waniliowy 2 łyżka

PONADTO

żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale dyniowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, dodać mąkę, puree z dyni, jajka i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Wyrabiać ciasto mikserem przez około 5 minut. Następnie dodać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Miskę nakryć folią spożywczą o wstawić na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
2
NADZIENIE: obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i budyniem w proszku.
Krok 2 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
3
Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
Krok 3 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
4
Ocieplone ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.
Krok 4 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
5
Każdą cześć ciasta wałkować po kolej na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać po porcji nadzienia z jabłek i zwijać kształtując rogaliki.
Krok 5 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
6
Układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką.
Krok 6 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
7
Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 7 - Rogale dyniowe z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 04.11.2016 18:03
pięknie wyglądają
Margo1 28.10.2016 22:34
Fantastycznie wyglądają
Patrycja33 05.09.2016 09:25
wygladaja cudownie musza byc przepyszne
barbara11561 02.03.2016 22:41
Pyszniutko wyglądają ,rogali nie piekłam z dynią ,ale chlebek i bułeczki owszem i były rewelacyjne:)
Alex_M 04.12.2015 11:08
pięknie wyszły :)
ben-ka 02.12.2015 12:52
Ja bym ich nie jadła tylko na nie patrzyła, takie ładniusie jak malowane :)
GOSIA18 30.11.2015 15:47
Wyglądają apetycznie, takich jeszcze nie jadłam
ania2610 30.11.2015 14:12
fajne rogaliki, piękny kolor!
adelajda 30.11.2015 11:20
Wyglądają slicznie :)
Krystyna32 30.11.2015 10:59
bardzo apetyczne
Malinka 30.11.2015 10:46
Cudowne rogaliki, a dodatek dyni jest bardzo ciekawy!
Ewa Wojtaszko 30.11.2015 10:19
jakie rumiane :)
agaK. 30.11.2015 09:16
Ostatnio miałam fazę na rogale, wolę je robić niż piec ciasta.
Mniam 30.11.2015 08:55
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem dynie. Ciasto jest wtedy wilgotne i ma piękny kolor!
Ola1984 30.11.2015 08:17
Jak malowane :) Przecudnie wyglądają :)
Franciszek 30.11.2015 00:38
piękne rogale
wwwiolka 29.11.2015 22:36
Bardzo fajny przepis.
jola91 29.11.2015 22:00
Uwielbiam ciasta drożdżowe z dodatkiem dyni, mają wtedy piękny kolor ;)
JulkaTomeczek 29.11.2015 21:57
Pyszne rogale
Łukasz15 29.11.2015 21:47
Świetne rogaliki
Megg 29.11.2015 21:06
bardzo fajne rogale
anemon 29.11.2015 20:52
Dziękuję, spróbuj koniecznie i daj znać jak Ci się udały.
anemon 29.11.2015 20:51
Bardzo dziękuję i cieszę się, że Wam się podobają.
Marta1986 29.11.2015 20:47
perfekcyjne rogaliki
Kolorowa 29.11.2015 20:28
Ślicznie wyglądają i błyszcza ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak