Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 4 szt
czekolada mleczna 200 g
czekolada gorzka 100 g
rodzynki 200 g
margaryna 250 g
cukier drobny 200 g
mąka pszenna 170 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

POLEWA

śmietanka 50 ml
mleko 3,2% 50 ml
czekolada mleczna 100 g
czekolada deserowa 50 g
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Margaryne oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypac bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.
śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę , cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak