Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie buritto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na farsz

mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
pomidory pelati 800 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
fasola czerwona z puszki 400 g
Pieprz biały mielony Prymat 3 szczypty
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szczypty
czosnek ząbki 9 szt
limonka 1 szt
Kolendra cała Prymat 2 pęczki
sól do smaku 2 szczypty
ajvar pikantny 7 łyżeczek
oliwa 10 g
cukier 3 łyżeczki

Tortilla

mąka kukurydziana 250 g
mąka pszenna 250 g
masło 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
gorąca woda 1 szklanka

Dodatek

śmietana 18 proc 200 g
oliwa 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie buritto

Kroki postępowania

1
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie z oliwek około 30 sekund. Dodajemy mięso i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem białym oraz cayenne. Smażymy 15 minut aż mięso zrobi się brązowe i wysmażone. Przekładamy całość do miski.
Krok 1 - Meksykańskie buritto  foto
2
Mieszamy mąki, dodajemy sól. Topimy masło i dolewamy do mąki. Całość mieszamy. Dolewamy progresywnie wodę i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Po wyrobieniu odkładamy na 1 godzinę.
Krok 2 - Meksykańskie buritto  foto
3
Dodajemy do sosu mięso oraz odcedzoną i umytą fasolę. Dodajemy 6-7 łyżeczek pikantnego ajvaru i całość mieszamy.
Krok 3 - Meksykańskie buritto  foto
4
Kroimy w kostkę cebulę dymkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy przez 2 minuty.
Krok 4 - Meksykańskie buritto  foto
5
Dodajemy pomidory pelati wraz z sokiem oraz ścieramy skórkę z wyparzonej limonki. Dodajemy sok z limonki, 2 łyżki cukru, sól oraz pieprz biały i cayenne do smaku. Redukujemy sos o połowę.
Krok 5 - Meksykańskie buritto  foto
6
Robimy małe kulki z ciasta, które wałkujemy na placki. Podsmażamy na suchej patelni przez 1 minutę na stronę.
Krok 6 - Meksykańskie buritto  foto
7
Dodajemy do tortilli farsz i posypujemy umytą kolendrą. Zwijamy i podajemy z gęstą śmietaną polaną oliwą z oliwek.
Krok 7 - Meksykańskie buritto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 26.11.2015 23:13
Mniam, pycha, pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak