Przepis i sposób przygotowania na: Marmurek
Wbij jajka i wymieszaj.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy,jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części.
Do jednej dodaj 3 łyżki kakao,10 g cukru i 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wyłóż jasne ciasto,a na wierzch ciemne i wymieszaj widelcem.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Margarynę przełóż do rondelka,dodaj drobny cukier,2 łyżki mleka,1 łyżkę kakao i 1 łyżkę wody. Podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewę ostudź i polej nią ciasto.