Pulpety z cukinią w pomidorach

Pulpety z cukinią w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    3/4 szklanki
  • cukinia

    1 sztuka mała
  • kasza manna

    3 łyżki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • olej

    1 do smaku

sos pomidorowy

  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • czubrica czerwona

    1 do smaku
  • olej

    1 do smaku
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z cukinią w pomidorach
Cebulę obieram kroję drobno i przesmażam na oleju.
Krok 2 - Pulpety z cukinią w pomidorach
Mięso miele, przekładam do miski.
Krok 3 - Pulpety z cukinią w pomidorach
Bułkę namaczam w mleku.Jak zmięknie to mocno odciskam z nadmiaru mleka na sitku, przekładam do mięsa.
Krok 4 - Pulpety z cukinią w pomidorach
Dodaję jajko, czosnek sprasowany, cebulę, pokrojoną paprykę, natkę pietruszki, koperek, kaszkę manną, jajko, startą na tarce jarzynowej cukinię razem ze skórą.
Krok 5 - Pulpety z cukinią w pomidorach
Doprawiam solą, pieprze, dodaję majeranek Mięso wyrabiam w kulki i gotuję we wrzącej wodzie około pięć minut od zagotowania.


Krok 6 - Pulpety z cukinią w pomidorach
Cebule obieram i kroję, przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany. Wlewam przecier pomidorowy, połową wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Miksuje blenderem, dzięki tamu sos będzie gęsty i nie trzeba go zaciągać mąką, dolewać śmietany. Doprawiam sola, pieprzem, czubrycą. Jeżeli sos dalej jest gęsty dolewam wody jeszcze.On zgęstnieje jeszcze jak postoi. Pulpety wkładam do sosu i podgrzewam dwie minuty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

26.04.2017 19:39
pyszności ....:)

Agata3

18.11.2015 19:42
idealny obiadek :)

ada.la

18.11.2015 10:23
ciekawy pomysł

Wiktoria29

17.11.2015 20:49
fajne połączenie i bardzo apetyczne

Kolorowa

17.11.2015 20:30
fajny przepis ;)

Jadwiga/Jaga85

17.11.2015 16:10
pyszności !!!

Beatris

17.11.2015 14:43
Niezwykle apetyczne pulpeciki:)

Pani Domu

17.11.2015 14:07
wyglądają pięknie i smacznie

GOSIA18

17.11.2015 13:40
Pięknie się prezentują

mileneczka5

17.11.2015 13:01
smaczne danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat