Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z cukinią w pomidorach
Kroki postępowania
Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na oleju.
Zmiel mięso i przełóż je do miski.
Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, to mocno odciśnij z nadmiaru mleka na sitku, przełóż do mięsa.
Dodaj jajko, czosnek sprasowany, cebulę, pokrojoną paprykę, natkę pietruszki, koperek, kaszkę manną, jajko oraz startą na tarce jarzynowej cukinię razem ze skórą.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek. Mięso wyrób w kulki i gotuj we wrzącej wodzie około pięć minut od zagotowania.
Cebule obierz i pokrój. Podsmaż ją na oleju, dodaj sprasowany czosnek. Wlej przecier pomidorowy, połową wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zmiksuj blenderem, dzięki temu sos będzie gęsty i nie trzeba go zaciągać mąką lub dolewać śmietany. Doprawi sola, pieprzem, czubrycą. Jeżeli sos dalej jest gęsty, dolej wody. Zgęstnieje jeszcze, jak postoi. Pulpety włóż do sosu i podgrzej dwie minuty.