Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina szwedzka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
masło 8 dag
cukier 4 łyżki
płatki migdałowe 10 dag
mąka 1 łyżka
jajko 2 szt
cytryna 1 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina szwedzka

Wykonanie:
Zagotować trzy łyżki wody z łyżką cukru, dodać obrane, poszatkowane jabłka i przysmażyć. Masło, żółtka i resztę cukru utrzeć na gładką masę, dodać płatki migdałowe, mąkę, sok z cytryny. Wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek razem z cukrem pudrem. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, włożyć jabłka, zalać masą. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.08.2016 08:08
Warto zrobić deser
misia53 16.11.2015 22:38
Myślę , że to świetny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak