Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha szarlotka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka krupczatka 450 g
mąka pszenna 50 g
masło 120 g
margaryna 120 g
cukier puder 1/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 2
śmietana 2 łyżki

Jabłka

jabłka 2-2,5 kg
sok z cytryny z połowy cytryny
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier 1/4 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha szarlotka

Oba rodzaje mąk mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny . Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Jabłka obieramy i trzemy na plasterki przy użyciu tarki. Dodajemy sok z cytryny,kisiel, mąkę ziemniaczaną, cynamon, ewentualnie cukier. Wszystko razem mieszamy nie odlewając soku i starając się nie niszczyć plasterków.

Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce.
Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 16.11.2015 15:20
znakomita szarlotka :)
kloruś 16.11.2015 13:10
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak