Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych jajek

    6
  • szkl. mąki tortowej

    1,5
  • łyżeczki soli

    1/3
  • szkl. drobnego cukru

    1,5
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    1,5
  • jabłek (najlepiej kwaskowate, mogą być antonówki)

    4-6
  • 1-2 łyżeczki masła+ 2-3 łyżki bułki tartej

    do formy:
  • cukier puder

    do oprószenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na ósemki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dalej ubijać dodając po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą razem z solą i proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać łyżką - delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylać na blaszkę, lekko wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

16.11.2015 15:14
wygląda lekko i smacznie

SmacznaPyza

18.07.2012 20:47
dzięki za miłe słowa :) ale bez przesady....

Anna133

16.07.2012 18:51
twoje dania , ciasta to dzieła sztuki

FAFIK

27.04.2011 22:11
Pychota!

Sarenka

20.01.2011 20:57
Puszyste, delikatne ciasto jablkowe - super!

eli_555

19.01.2011 17:11
pycha ciacho

matii6

25.11.2010 17:08
smacznie wygląda

anecia04

17.11.2010 11:31
każde ciasto z owocami jest pyszne

alaaa

25.08.2010 21:13
wygląda super ,wyprubuję

Ewa111

23.08.2010 13:33
świetne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat