Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sycylijska przekąska marchewkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 kg
czosnek ząbki 8 sztuk
biały ocet balsamiczny do smaku
oliwa do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sycylijska przekąska marchewkowa

Moi Drodzy, na Sycylii przebywałam ponad 10 lat. Przygotowywałam wszystko co tubylcy, uczyłam się, podglądałam teściową i nie tylko.
Gdy przeprowadziłam się do Monfalcone, zabrałam ze sobą...marchewkę!
A raczej przepis na marchewkę. Prosty, aromatyczny i obłędnie pyszny.
Można ja jeść ,tak na ciepło, jak na zimno.Marchewkę obierz, wypłucz i pokrój na talarki.Dodaj całe ząbki czosnku. Ugotuj na parze, lub tradycyjnie - ale w małej ilości wody.
Przełóż do miski.
Dopiero wtedy posól.
Wlej oliwę z oliwek. Nie opadnie na dno, ale marchewka ją "przyjmie".
To zdrowy tłuszcz, tłoczony na zimno, bez obaw- dużo z niego korzyści!
Wlej do smaku ocet balsamiczny z Modeny, on nadaje charakteru całości.
Wymieszaj dokładnie.
Przykryj i odstaw do przegryzienia.
Możesz przechowywać w lodówce.
W upalne sycylijskie popołudnia , marchewkę brało się do pracy lub na plażę.
Jadło samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.
Najczęściej grillowanego.
Warto zasmakować- jest pyszna i zdrowa przede wszystkim.
Moje dzieci lubią ją, na ciepło!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 30.10.2016 13:39
Cudownie smakowita:)
foczka-ks 14.11.2015 23:50
ładnie podane
Monika-twin 13.11.2015 19:06
Super przekaska.
agaK. 13.11.2015 17:15
Lubię zdrowe przekąski:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak