Przepis i sposób przygotowania na: Sycylijska przekąska marchewkowa
Gdy przeprowadziłam się do Monfalcone, zabrałam ze sobą...marchewkę!
A raczej przepis na marchewkę. Prosty, aromatyczny i obłędnie pyszny.
Można ja jeść ,tak na ciepło, jak na zimno.Marchewkę obierz, wypłucz i pokrój na talarki.Dodaj całe ząbki czosnku. Ugotuj na parze, lub tradycyjnie - ale w małej ilości wody.
Przełóż do miski.
Dopiero wtedy posól.
Wlej oliwę z oliwek. Nie opadnie na dno, ale marchewka ją "przyjmie".
To zdrowy tłuszcz, tłoczony na zimno, bez obaw- dużo z niego korzyści!
Wlej do smaku ocet balsamiczny z Modeny, on nadaje charakteru całości.
Wymieszaj dokładnie.
Przykryj i odstaw do przegryzienia.
Możesz przechowywać w lodówce.
W upalne sycylijskie popołudnia , marchewkę brało się do pracy lub na plażę.
Jadło samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.
Najczęściej grillowanego.
Warto zasmakować- jest pyszna i zdrowa przede wszystkim.
Moje dzieci lubią ją, na ciepło!