Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1 podwójna pierś z kością
ząbki czosnku 2 szt
Majeranek suszony Prymat
sól
smalec 1 łyżka (gęsi)
śliwki suszone 150 g
jabłka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę naciągamy tak, aby mięso nie było odsłonięte, przypinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy skórą do góry, skrapiamy roztopionym tłuszczem, zrumieniamy w piekarniku (220 °C), po czym lekko skrapiamy wodą i pieczemy w temperaturze 190°C. Śliwki zalewamy gorącą wodą, gdy napęcznieją, razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami dodajemy do mięsa. Pieczemy do jego miękkości, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kwadrans. Przed podaniem mięso oddzielamy od kości, kroimy na plasterki, dodajemy owoce i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 09.11.2015 10:01
ahh :) taki obiadek musi być smaczny
fotoviderek 08.11.2015 19:12
Gąska pierwsza klasa :)
Malinka 08.11.2015 17:20
Chętnie bym zjadła tak przyrządzoną gąskę ;)
Renata9 08.11.2015 15:05
Smaczniutka ta gęś, ostatnio też robiłam, ale z samymi jabłkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak