Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowa a'la tarta z masa smietankowo- jajeczną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 70 ml
masło 15 g
mąka pszenna 1 szklanka
żółtko surowe 1 sztuka
drożdże 15 g
cukier 25 g
sól szczypta

nadzenie

porzeczki czerwone 500 g moga byc mrozone
śmietana 18 proc 150 ml
jajko 2 jajka
cukier wanilinowy
cukier waniliowy

Porada

forma o ś 26 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowa a'la tarta z masa smietankowo- jajeczną

Ciasto drożdzowe: Podgrzać mleko, roztopić w nim masło. Połączyć z resztą składników, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, krótko ponownie zagnieść.( jesli jest zbut rzadkie, dodac troche maki ) Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm. Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem pamietajac by ciastem wylepic takze i brzegi zeby masa nie wypłyneła. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180` C. Porzeczki rozłożyć na cieście. Śmietane połaczyc z jajkami dodac oba cukry i zmikowac na gładka mase. Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut, aż się zezłoci.Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 05.11.2015 16:49
fajna tarta kwaskowa
Ola1young 05.11.2015 13:48
pyszny deser :)
Wafelek2601 04.11.2015 19:15
Super tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak