Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masa z czekoladą i z masą brzoskwiniowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 5 sztuk
cukier kryształ 1\2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier waniliowy
olej 4 łyżki

biszkopt ciemny

jajko 4 sztuki
cukier 1\2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 2 łyzeczki
cukier waniliowy
olej 3 łyżki

Masa z czekoladą

śmietana kremówka 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzeczki
cukier puder 6 łyżek
czekolada deserowa 1, i 1\2 tabliczki

masa budyniowo-brzoskwiniowa

budyń waniliowy
margaryna 1 kostka
dżem brzoskwiniowy

nasączenie

sok z cytryny
cukier puder 1 łyzeczka

dodatkowo

dżem truskawkowy słoiczek
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masa z czekoladą i z masą brzoskwiniowa

Blacha 28 na 30.
1.Biszkopt jasny: Białka oddzielic od żoltek. Bialka ubic na sztywno , dodac cukry , żoltka , make olej i wymieszac. Wylac na blache i piec 25 minut w temp. 180 s 2. Biszkopt ciemny: Bialka oddzielic od żoltek.Bialka ubic na sztywno, dodac , cukier, żoltka, make kakao, olej i wymieszac. Wylac na blache i piec 25 minut w temp 180 s C. 3.Krem smietankowy z czekoladą: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki.Czekolade pkruszyc lub połamac , dodac do masy i wymieszac. 4.Masa budyniowo-brzoskwiniowa :bydyń ugotowac wg instrukcji, wystudzic . Miękką margaryne zmiksowac z budyniem ,dodac dzem i ponownie zmiksowac. 5. Galaretki rozpuścić wg instrukcji.. 6. Jasny biszkopt przekroic na połowe, cienko rozsmarowac dzem truskawkowy, wyłożyć mase z kawałkami czekkolady, przykryć biszkoptem ciemnym, nasączyc , rozprowadzic mase budyniowo-waniliową, przykryc druga połową jasnego biszkoptu, Na wierzch mozna rozprowadzić poostała mase, wylac tężejącą galaretkę. Odstawic do lodówki.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.11.2015 08:21
apetyczne ciasto
gusia1000 05.11.2015 00:19
Smaczne ciasto.
Iwusia 04.11.2015 23:17
smaczne ciasto
Megg 04.11.2015 20:40
super smaczne ciacho
halina17 04.11.2015 19:22
Smaczne ciasto.
irenka 04.11.2015 18:35
przepyszne ciacho
Agata3 04.11.2015 18:13
znakomite ciasto ;)
Stenka 04.11.2015 18:10
smaczne ciasto i ładne
RenataZ-et 04.11.2015 18:04
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak