Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z mąką kasztanową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana kasztanowa 0,5 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka
jajko 1 szt
cukier brązowy do smaku
cukier puder wg potzreby
jogurt naturalny 150 ml
olej do smażenia
woda letnia wg potzreby
drodże, 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z mąką kasztanową

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrobić z łyżką cukru, połową szklanki jogurtu i z połową szklanki maki pszennej. Zostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu, a następnie dosypać resztę mąki zwykłej i mąkę kasztanową. Dodać jajko i jeśli potrzeba trochę letniej wody. Wyrobić gładkie, lekko lejące ciasto. Można dodać jeszcze łyżkę cukru brązowego, ale nie za dużo, bo mąka kasztanowa jest słodkawa.
Posiekać bardzo drobno orzechy włoskie i wymieszać z ciastem. Podawać np. posypane cukrem pudrem.
Krok 1 - Racuchy z mąką kasztanową foto
2
Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Wlewać ciasto łyżką i smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Racuchy z mąką kasztanową foto
3
Podawać np. posypane cukrem pudrem.
Krok 3 - Racuchy z mąką kasztanową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.11.2015 15:27
Dobre muszą być :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak