Sernik „domek Baby Jagi”

Sernik „domek Baby Jagi”

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    4
  • margaryna lub masło

    250 g
  • rum

    1 łyżka
  • łyżki gorzkiego kakao

    2 łyżki
  • czekolada

    2 tabliczki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • herbatniki

    10 opakowań
  • twaróg

    500 g (półtłusty)
  • cukier

    1 drobny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę.
2. Margarynę lub masło zmiksuj, dodaj ser i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
3. Do masy serowej dodaj ubite żółtka i rum, delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części, do jednej z nich dodaj kakao.
4. Na tacy, blaszce do pieczenia albo półce z lodówki ułóż folię spożywczą. Na folii rozłóż w trzech rzędach herbatniki (krótszym bokiem do siebie, czyli poziomo).
5. Używając długiego noża rozsmaruj na herbatnikach masę kakaową.
6. Ułóż drugą warstwę herbatników (ale tym razem środkowy rząd herbatników ułóż pionowo, dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek) i rozsmaruj na nich jasną masę serową.
7. Pomagając sobie folią, złóż ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Wstaw na chwilę do lodówki, żeby stężało.
8. Pokruszoną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej sernik czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw na godzinę lub dwie do lodówki, aby herbatniki zmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat