KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    3/4 szkl
  • twaróg

    100 g
  • mąka żytnia

    2 łyzki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • śliwki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”.

Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy.

Uwaga!

Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde.

Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei.

Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle.

Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia.

Uwaga!

Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

31.10.2015 11:23
smacznie ...

Habibi

31.10.2015 08:19
uwielbiam domowe kluchy i często kombinuję z ciastem ;)

Iwusia

30.10.2015 23:30
bardzo smaczne danie

Kolorowa

30.10.2015 21:20
podobają mi się składniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat