Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup dyniowo-jabłkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

miąższ z dyni 2-3 kg
jabłka antonówki 2 kg
cebula biała 1 kg
marchew 1/2 kg
seler korzeniowy 1/2 kg
papryka czerwona 1/2 kg
cukier kryształ 1,5 szkl.
ocet jabłkowy 1 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do dmaku
Imbir mielony Prymat pełna łyżka
sól i pieprz 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

~ OPCJONALNIE

Goździki całe Prymat 2-3
Liść laurowy suszony Prymat kilka
Ziele angielskie całe Prymat kilka
papryczka chili do smaku

Porada

Dla polepszenia konsystencji przetrzeć sos przez drobne sitko.

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup dyniowo-jabłkowy

Dynię, jabłka, cebulę i paprykę pokroić na dowolne cząstki, posypać solą, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, aby puściły sok (można pozostawić nawet na całą noc).
Marchewkę i seler grubo utrzeć albo poszatkować w plasterki i dodać do reszty warzyw.
Garnek postawić na dużym palniku, nakryć pokrywką i ogrzewać, aż warzywa się zagotują - zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
Do miękkich warzyw dodać przyprawy, cukier i ocet - wymieszać do rozpuszczenia.
Odkryć i dusić na minimalnym ogniu (w międzyczasie zmiksować), aż warzywa odparują do ulubionej gęstości. Już pod koniec domieszać koncentrat pomidorowy.
Kiedy ketchup jest gotowy, doprawić jeszcze do smaku jeśli chodzi o sól, cukier, ocet i ostrość.

Gotowym ketchupem napełnić niewielkie słoiczki i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 29.10.2015 12:19
rewelacja keczup
jagoda5913 29.10.2015 12:08
ciekawe połączenie , wypróbuję
Habibi 29.10.2015 11:19
Ja kiedyś przeczytałam dość obszerny artykuł n.t. pochodzenia współczesnego ketchup i jego pierwotnych składników ... a obecną pomidorową bazę wprowadzili dopiero Amerykanie w XIX wieku, chociaż sam sos jest wiele starszym chińskim wynalazkiem... a podobno właśnie do ubiegłego wieku każdy sos z dodatkiem octu był właśnie ketchupem nazywany :)
agaK. 29.10.2015 11:00
Ja bym to nazwała sosem... jakimś;) Fajne, chętnie bym spróbowała jak to smakuje i z czym łączyć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak