Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
drożdże suche 1 op.
cukier 50 g
mleko 150 ml
jajko 2 szt.
masło 100 g
cukier wanilinowy 1 op.
sól

Nadzienie

masło lub margaryna 50 g
borówki 300 g
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczkę

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki - jajka, mleko, cukier, cukier wanilinowy, ostudzone masło, szczyptę soli. Wszystko razem wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Borówki wymieszać z cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na równe części. Każdą część rozpłaszczyć i nałożyć na nią łyżkę nadzienia, następnie formułując okrągłą bułeczkę dokładnie zlepić ciasto i miejscem zlepienia ułożyć na ścierce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Składniki na posypkę połączyć ze sobą. Wyrośnięte bułeczki posypać posypką i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec w piekarniku w tem. 180 przez ok. 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak