Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żyrafa - chałka kakaowo - waniliowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 400 g
mleko 250 ml
drożdże świeże 20 g
cukier waniliowy 50 g
masło 60 g roztopionego
ekstrakt waniliowy
sól

Ponadto

kakao 20 g
mleko 40 ml
cukier 3 łyżki
jajko

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/zyrafa-chaka-kakaowo-waniliowa.html

Przepis i sposób przygotowania na: Żyrafa - chałka kakaowo - waniliowa

1. Z drożdży, 4 łyżek mąki, cukru waniliowego i odrobiny mleka robimy rozczyn (Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, sól, wanilię i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy.

3. Ciasto dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Kakao mieszamy z podgrzanym mlekiem i cukrem, a następnie dodajemy do pozostałej, większej części ciasta i dokładnie wyrabiamy. Drugą cz. ciasta również oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

4. Gdy ciasto wyrośnie, lekko je przerabiamy i dzielimy na 5 równych części z każdego koloru. Najlepiej jest użyć do tego wagi. Kulki ciasta jasnego rozwałkowujemy na długość ok 50 cm (ma być wąskie i długie), a z kulek ciasta ciemnego tworzymy wałki również tej samej długości, które następnie kładziemy na cieście jasnym i zawijamy jak rolady.

5. Każdą z rolad przecinamy na pół i układamy piętrowo w keksówce o wymiarach 12x32 cm. Ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w 170*C.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 29.10.2015 12:17
super przepis
gosia561 22.10.2015 19:57
idealnie pasuje taka nazwa
tomek18 22.10.2015 19:22
wygląda super!
ania2610 21.10.2015 15:50
robi wrażenie, wyszło świetnie!
VioletoweKucharzenie 21.10.2015 14:13
świetny przepis i pomysł:-)
Malinka 21.10.2015 11:02
Super propozycja!!!
Mniam 21.10.2015 10:44
Pięknie wygląda :)
gosia56 21.10.2015 09:37
super wypiek
Habibi 21.10.2015 08:49
przepięknie wygląda taki wypiek, aż szkoda zjadać ;) widziałam kiedyś na jakimś blogu zagranicznym taki sposób ale jakoś niemoge się za to zabrać ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak