Marynowana dynia

Marynowana dynia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    900 g
  • cynamon

    0,5 laski
  • miód

    150 g
  • goździki

    2 szt
  • anyż gwiazdki

    2 szt
  • ocet jabłkowy

    155 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skóry, przekroić i usunąć włókniste
cząstki wraz z pestkami.
Pozostały miąższ pokroić na kawałki 2 cm.
Obrać imbir i pokroić w plasterki.

Do garnka wlać ocet, 150ml wody, wrzucić imbir, cynamon,
goździki i gwiazdy anyżu, zagotować.
Włożyć kawałki dyni i gotować 2 minuty.

Następnie wyjąc dynię łyżką cedzakową i przełożyć do słoików.
Zalewę jeszcze raz zagotować, dodać miód i dokładnie wymieszać.

Zalać dynię w słoikach tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości.
Słoiki natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem, po czym odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat