Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Jestem pewna, że takie bułeczki będą świetnie smakować dzieciakom na drugie śniadanie w nowym roku szkolnym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    70 g
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    100-200 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    100 g
  • jajka

    3
  • sól

    szczypta

Kruszonka

  • cukier

    80 g
  • masło

    80 g
  • mąka pszenna

    100 g

Dodatkowo

  • śliwki węgierki

    750 g
  • bułka tarta

    kilka łyżek
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • jajo do posmarowania wierzchu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do miseczki i mieszamy z odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund, aż powstanie nam kruszonka. Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku centymetrów. Za pomocą szklanki, miseczki lub filiżanki wycinamy bułeczki i robimy wgłębienie odciskając dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki. Spód wgłębionej części powinien być dość cienki. W utworzone wgłębienie wsypujemy niewielką ilość bułki tartej i wkładamy połówki śliwek (ok. 3-5 w zależności od wielkości bułek). Bułki przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut.

Pozostałe jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim obrzeża bułek, które następnie posypujemy kruszonką. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

20.05.2017 11:51
super łądne pyszne rewelacyjne domowe

Ada-Gaba

20.10.2015 17:19
smakowite drożdżóweczki

Jadwiga/Jaga85

20.10.2015 16:44
Pyszne drożdżówki!

W poszukiwaniu inspiracji

20.10.2015 16:24
Ale się rozmarzyłam... Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie na sam widok. ;)

Agnieszka-87-25

20.10.2015 14:39
superowe!!!!

Aleksandra/Olcia

20.10.2015 12:50
ale apetyczne mniam

dom-agi

20.10.2015 11:56
Uwielbiam domowe drożdżówki!

Mniam

20.10.2015 11:41
Pyszności! Z chęcią bym takie zjadła do herbatki.

Wafelek2601

20.10.2015 11:35
Dla mnie super

Benita

20.10.2015 11:35
Smakowite drożdżówki, idealne na poprawę jesiennego nastroju

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat