Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywane bułeczki z marmoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 35 g
mleko 250 ml
cukier 80 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 50 g
jajko 2
sól szczypta

Kruszonka

mąka pszenna 50 g
masło 40 g
cukier 40 g

Dodatkowo

marmolada 1 słoiczek

Porada

Składniki na 2 formy/tortownice odrywanych bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane bułeczki z marmoladą

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka. Trwa to zaledwie kilka sekund (w zależności od miksera). Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość kilku centymetrów. Ciasto smarujemy marmoladą, dżemem lub powidłami. Następnie ciasto zwijamy w rulon i za pomocą ostrego noża kroimy ciasto na 4-5 cm kawałki. Kawałki ciasta odwracamy na bok tak aby na wierchu widać było marmoladę. Bułki układamy w odstępach w wysmarowanej tłuszczem tortownicy (blaszce lub silikonowej formie do pieczenia) i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut. Ja do każdej tortownicy włożyłam po 8 bułek, ale to zależy od waszej formy i grubości ciasta. Z drugą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób.
Wierzch bułek posypujemy kruszonką. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 20.10.2015 19:04
Takie bułeczki w formie tortu doskonale się prezentują ;)
ada.la 20.10.2015 13:06
pyszne domowe bułeczki
dollce 20.10.2015 12:06
Wyglądają cudownie :)
Benita 20.10.2015 11:36
Prezentują się znakomicie
IZABELA29 20.10.2015 10:57
bardzo pyszne i mięciuchne
mysza75 20.10.2015 10:31
fajne buły, do schrupania
Aannkaa82 20.10.2015 10:28
Wygladają przepysznie :)
gosia56 20.10.2015 10:26
pyszne bułeczki;)
Margo1 20.10.2015 10:17
Nieraz jak mam ochotę to sobie takie kupuję
Maridka19 20.10.2015 10:12
Pyszne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak