Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane bułeczki z marmoladą
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka. Trwa to zaledwie kilka sekund (w zależności od miksera). Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.
Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość kilku centymetrów. Ciasto smarujemy marmoladą, dżemem lub powidłami. Następnie ciasto zwijamy w rulon i za pomocą ostrego noża kroimy ciasto na 4-5 cm kawałki. Kawałki ciasta odwracamy na bok tak aby na wierchu widać było marmoladę. Bułki układamy w odstępach w wysmarowanej tłuszczem tortownicy (blaszce lub silikonowej formie do pieczenia) i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut. Ja do każdej tortownicy włożyłam po 8 bułek, ale to zależy od waszej formy i grubości ciasta. Z drugą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób.
Wierzch bułek posypujemy kruszonką. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 C.