Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wieprzowe z kasztanami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 4 duże kotlety
kasztany jadalne około 20 szt
cebula 2 szt
bulion 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
masło klarowane do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe z kasztanami

Kroki postępowania

1
Wybieramy duże, świeże, nieuszkodzone kasztany i świecącej łupince. Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż ostrym nożykiem. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana, nacinając nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mocno rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Na kawałku mięsa układamy w rzędzie 4-5 obranych kasztanów i ściśle zawijamy.
Krok 1 - Roladki wieprzowe z kasztanami foto
2
W garnku roztapiamy nieco masła klarowanego i na rozgrzane wkładamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Dodajemy dwie przekrojone na pół cebule.
Krok 2 - Roladki wieprzowe z kasztanami foto
3
Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 50-60 minut. Wyciągamy mięso i cebulę. W małym garnuszku rozrabiamy mąkę z około pół szklanki wody. Wlewamy powoli przez sitko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Serwujemy z dodatkiem m kaszy gryczanej i buraków lub ulubionej surówki.

Krok 3 - Roladki wieprzowe z kasztanami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.10.2015 19:29
przepyszne danie
norweska20 18.10.2015 13:15
fajny pomysł na nadzienie
joannaa24 18.10.2015 12:50
Fajny przepis, na pewno są pyszne
olkaaa 18.10.2015 12:34
Ciekawe połączenie.
Megg 18.10.2015 11:24
wspaniałe mięsko :-)
Futka 18.10.2015 10:49
Świetny pomysł na smakowite roladki :)
RenataZ-et 18.10.2015 10:20
wow - takich jeszcze nie jadłam, super!!
Konczi 18.10.2015 09:30
jesienne połączenie - pycha !
Agnieszka-87-25 18.10.2015 09:23
ależ to pyszne
Wafelek2601 18.10.2015 09:03
Ciekawy pomysł
IZABELA29 18.10.2015 09:00
to musi byc pyszne
Ewelina1991 18.10.2015 07:14
świetny przepis
Łukasz15 17.10.2015 23:10
Bardzo dobre
Renata9 17.10.2015 22:48
Bardzo pyszne roladki :-)
Iwusia 17.10.2015 22:44
smakowite te roladki
Ania84 17.10.2015 22:27
wow ale kasztanowa seria :D pychotka
Jadwiga/Jaga85 17.10.2015 22:18
Ciekawe zestawienie!
halina17 17.10.2015 22:09
Dobre roladki.
bietka 17.10.2015 21:45
ciekawa propozycja :)
w mojej kuchni 17.10.2015 21:41
przepyszne danie podano..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak