Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z waniliowym serkiem.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 i pół szklanki
cukier pół szklanki
miód prawdziwy 4 łyżki
mleko 4 łyżki
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 10 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa serowa

serek waniliowy 1 kg
cukier półtorej szklanki
masło lub margaryna 25 dag
jajko 2 sztuki
mleko 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Dodatkowo

czekolada mleczna 10 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia, ja piekłam bez i placki nie przywierały.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z waniliowym serkiem.

Kroki postępowania

1
Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części.
Krok 1 - Miodownik z waniliowym serkiem. foto
2
Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.
Krok 2 - Miodownik z waniliowym serkiem. foto
3
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone krążki studzimy.
Krok 3 - Miodownik z waniliowym serkiem. foto
4
Masło lub margarynę, cukier, jajka i ser przekładamy do miski, następnie ucieramy na puszystą masę. Utartą masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją pod koniec gotowania do masy serowej i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.
Krok 4 - Miodownik z waniliowym serkiem. foto
5
Upieczone i ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową.
Krok 5 - Miodownik z waniliowym serkiem. foto
6
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki.
Krok 6 - Miodownik z waniliowym serkiem. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.05.2017 18:32
przepyszne ciasto
Babeczka35 08.05.2017 19:18
Bardzo polecam.
Jolanta40 01.11.2016 10:55
super :) zabieram przepis
Babeczka35 17.10.2015 14:28
Dziękuję i polecam:)
MAR3STA 15.10.2015 09:38
uwielbiam miodownik
Kolorowa 11.10.2015 21:19
Kusząca propozycja ;)
Krystyna32 11.10.2015 10:50
pyszne ciasto
Babeczka35 11.10.2015 10:11
Sylwia zapraszam:)
Mniam 11.10.2015 08:47
To ja też bym chętnie się wproszę na to ciasto, bo widać że smaczne :)
Babeczka35 11.10.2015 07:28
Dziękuję i zapraszam:)
gusia1000 11.10.2015 00:21
Pyszne ciasto.
agaK. 11.10.2015 00:18
Na pewno bardzo delikatny, chętnie bym zjadła:)
misia53 10.10.2015 23:46
pyszne jest takie ciasto
norweska20 10.10.2015 23:45
apetyczne ciasteczko
Iwusia 10.10.2015 22:48
ale smaczne ciacho
Wafelek2601 10.10.2015 22:08
Musi być pyszny
MałaMi89 10.10.2015 21:58
To ja poproszę :D
Poison1988 10.10.2015 21:15
Wygląda rewelacyjnie :)
Janina 10.10.2015 20:32
To ciasto jest pyszne;)
Babeczka35 10.10.2015 20:20
Dziękuję i zapraszam,wczoraj pieczone to jeszcze jest:)
Aleksandra/Olcia 10.10.2015 19:59
wygląda niesamowicie! zjadłam ojjj zjadła
irenka 10.10.2015 19:56
przepyszne ciacho ,poproszę kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak