Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z masą makową

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 775 g
jajko 2
drożdże 60 g
cukier 100 g
mleko 250 ml
sól 2 łyżeczki
masło 200 g w temp. pokojowej
olej 3 łyżki

masa

mak 250 g
Biszkopt 150 g
cukier 200 g
orzechy 100 g
rodzynki 100 g
skórka pomarańczowa 100 g
masło 150 g
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z masą makową

Przygotować masę makową. Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.
W czasie gdy mak się odsącza przygotowujemy ciasto.
Mleko podgrzewamy, w miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia. Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty. Wlewamy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy olej. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy dobre 5 minut. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 -40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie biszkopt kruszymy na tarce o drobnych oczkach.
Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy go z masłem w ten sposób, że rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy kostką masła. Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy. Rozwałkowujemy znowu na prostokąt i powtarzamy dalej czynność zawijania w kopertę ciasta. Tak ze 3 - 4 razy aż masło wchłonie się w ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy dalej mak dodając do niego wszystkie składniki i miękkie masło. Wyrabiamy dobrze by składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 C. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy masę makową i zawijamy je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i kształtujemy rogala. Gdy wszystkie mamy gotowe, smarujemy je masłem i wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 09.10.2015 19:51
lubię takie :)
norweska20 08.10.2015 22:15
smakowita propozycja
Ada-Gaba 08.10.2015 20:15
bardzo apetyczne
Wacław 08.10.2015 18:52
z makiem to na pewno są pyszne :-)
inka2012 08.10.2015 10:17
pychota! :)
Krystyna32 08.10.2015 08:54
bardzo apetyczne
Mama niejadka 08.10.2015 08:50
Super rogaliki do kawy :)
gosia56 08.10.2015 08:43
na pewno pyszne ;)
Madzai 08.10.2015 07:55
Aż ślinka cieknie
Katarzyna/kate1980 07.10.2015 22:21
smakowite
Justyna Jussstiii 07.10.2015 20:48
cudownie się prezentują :)
gosia1988 07.10.2015 20:46
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak