Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraki ćwikłowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 2 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
ocet winny 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraki ćwikłowe

Umyć buraki i ugotowac w łupkach. Wystudzić i obrać ze skóry, zetrzeć na tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać.
Przygotowac 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Na dno garnka włożyć ściereczki kuchenne a słoiki tak ustawić aby się nie obijały o siebie.
Pasteryzować pół godziny od zagotowania , uważając ,aby woda nie bulgotala ,a jedynie szumiała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak