Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem kawowym, figami i jeżynami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

żółtko jajek 3
mąka pszenna 2 szklanki
masło 1/2 kostki
mleko 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki

krem kawowy

serek mascarpone 500 g
cukier puder 3 łyżki
espresso 1 filiżanka
figi 3
jeżyny
konfitura z jeżyn

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem kawowym, figami i jeżynami

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.

Przygotowujemy krem kawowy

Wcześniej zaparzamy mocną kawę espresso i studzimy.

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy po łyżce kawy i wszystko dobrze mieszamy.

Na ciasto dajemy konfiturę z jeżyn, następnie wykładamy równomiernie krem kawowy. Figi kroimy na plastry i układamy na kremie kawowym. Dokładamy do tego jeżyny i chłodzimy tartę w lodówce co najmniej 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 25.09.2015 13:12
WYGLĄDA PIĘKNIE.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak