Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem kawowym, figami i jeżynami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.
Przygotowujemy krem kawowy
Wcześniej zaparzamy mocną kawę espresso i studzimy.
Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy po łyżce kawy i wszystko dobrze mieszamy.
Na ciasto dajemy konfiturę z jeżyn, następnie wykładamy równomiernie krem kawowy. Figi kroimy na plastry i układamy na kremie kawowym. Dokładamy do tego jeżyny i chłodzimy tartę w lodówce co najmniej 3 godziny.