Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
żeberka wieprzowe 1 kg
kiełbasa śląska 1/2 kg
cebula biała 1 szt.
powidła śliwkowe 250 gram
śliwki suszone 100 g
wino czerwone wytrawne 1 lampka
grzyby suszone 100 g
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Kapuste lekko szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i obgotowywujemy. Gdy nie jest taka kwaśna nie trzeba obgotować. Gdy nam się zagotuje odlewamy wodę i jeszcze raz gotujemy.
Krok 1 - Bigos  foto
2
Kiełbaskę kroimy w kostkę jak i cebulkę. , marchewkę ścieramy na tartce, grzyby suszone namaczamy w wodzie., Dodajemy do garnka, kiełbaskę, cebulkę, majeranek, śliwki suszone, marchewkę, sól , pieprz. Wszystko gotujemy. Dodajemy żeberka.
Krok 2 - Bigos  foto
3
Gdy żeberka ugotują się w kapuście, wyjmujemy je i wykrajamy mięsko. Dodajmy do garka mięsko, lampkę wina i powidła. Wszystko gotujemy,
Krok 3 - Bigos  foto
4
Gdy wszystko nam się zagotuje mamy bigos gotowy. Wystarczy podawać. Smacznego!
Krok 4 - Bigos  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak