Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą
Roladki robimy następująco: kawałki fileta kurczaka są rozbijane, faszerowane szpinakiem, kawałkami mozzarelli i suszonych pomidorów. Następnie zawijane i panierowane w jajku i bułce i smażone na złoty kolor. Dodatek słodkiej papryki wędzonej do panierki, to trik, który poprawia smak dania i jego kolor.
Kroki postępowania
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy, dusimy aż się rozmrozi mieszając od czasu do czasu. Gdy się rozpadnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz solidnie doprawiamy solą. pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, studzimy.
Na każdym plastrze rozsmarowujemy szpinakowy farsz (zostawiając wolne brzegi), plaster pomidora suszonego. Wysypujemy obfitą ilość startej na dużych oczkach mozzarelli.