
Gofry to pyszny deser lub przekąska, zależy którą wersję gofrów przygotujecie. Gofry mogą być przygotowane na słodko lub w wersji wytrawnej. Jak zrobić ciasto na gofry, żeby były chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.
Najprostszy przepis na gofry
Przygotowanie pysznych gofrów nie jest trudne. Po pierwsze lista składników nie jest długa, po drugie na gofry jest kilka przepisów – jedni robią je na śmietanie, inni na pianie z białek. Oto najprostszy przepis na gofry – sprawdzony i gwarantujący sukces kulinarny.
Do przygotowania tych gofrów będziesz potrzebować mąkę, mleko, 2 jajka, olej oraz proszek do pieczenia. Żeby gofry wyszły chrupiące na zewnątrz, a delikatne w środku, ubij piane z białek.
Zobacz przepis na gofry idealne.
Jest kilka zasad, które warto przestrzegać robiąc gofry, oto one:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ciasto mieszaj do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że gofry wyjdą twarde.
- Rozgrzej gofrownicę. Nigdy nie wlewaj ciasta do nierozgrzanej maszyny.
- Wlewaj odpowiednią ilość ciasta – za dużo ciasta wyleje się lub po prostu nie dopiecze.
- Podczas pieczenia gofrów nie otwieraj sprzętu. Gofr rozerwie się, jeśli nie będzie upieczony.
Ile piec gofry?
Zależy od mocy gofrownicy. Zazwyczaj pieczenie trwa 3-6 minut. Na przykład gofrownica o mocy 1300 wat potrzebuje na upieczenie gofra 3 minut.
Czym smarować gofrownicę przed pieczeniem?
Większość urządzeń ma nieprzywieralną powłokę, więc nie trzeba smarować żadnym tłuszczem. Jeśli gofrownica nie m takiej powłoki lub wiesz, że ciasto przywiera, przesmaruj powierzchnię pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Gofry belgijskie
Gofry belgijskie to rodzaj gofrów pochodzący z Belgii. Mają charakterystyczną strukturę i smakiem. Są one zazwyczaj grubsze i lżejsze niż inne gofry, mają głębsze kieszonki i są bardziej chrupiące na zewnątrz. Istnieją dwa główne typy gofrów belgijskich: gofry brukselskie i gofry liège. Gofry belgijskie są prostokątne i serwuje się je z cukrem, owocami lub bitą śmietaną. Gofry liège przygotowywane są z ciasta drożdżowego z cukrem, który pod wpływem pieczenia karmelizuje się i tworzy chrupiącą warstewką.
Gofry wytrawne
Gofry wytrawne to wersja gofrów na słono z wytrawnymi dodatkami. Można je przyrządzić dwojako: do ciasta nie dodawać cukru, tylko sól i zioła i podać z wytrawnymi dodatkami, np. jajkiem w koszulce, warzywami lub do ciasta dodać drobno pokrojoną szynkę, papryką, cebulkę i starty ser.
Jeśli wybierasz wersję wytrawną, zobacz świetny przepis na wytrawne gofry z szynką, papryką i serem.