Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7

Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron gryczany

    150 g
  • boczek wędzony

    4 plastry
  • ser brie

    60 g
  • natka pietruszki

  • oliwki czarne

  • oliwa

    20 ml
  • masło

    2 łyżka
  • suszone pomidory

    4-5 szt.
  • natka pietruszki suszona

  • zioła prowansalskie

  • przyprawa do dań z makaronu

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7
Kroimy boczek w małą kostkę i podsmażamy go chwilę na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente. Następnie kroimy cienko suszone pomidory i dorzucamy je do smażącego się boczku. Ze słoika wyjmujemy czarne oliwki, które kroimy w plasterki, a ser brie kroimy w nieregularne kawałki. Do boczku dolewamy odrobinę oliwy, a następnie dokładamy wcześniej ugotowany makaron. Dosypujemy do makaronu zioła prowansalskie, przyprawę do dań z makaronu, natkę pietruszki suszoną, czarne oliwki, ser brie oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7
Podlewamy odrobiną ciepłej wody, zwiększamy temperaturę i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dokładamy 2 małe łyżeczki masła ,trochę soli, pieprzu i obsmażamy kilka minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7
Po przełożeniu na talerz możemy udekorować bazylią bądź świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Możemy też skorzystać z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat