Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z Michałkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT ORZECHOWY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
orzechy włoskie 1 łyżka mielonych orzechów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT ZWYKŁY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA MICHAŁKOWA

mleko 0,5 l
żółtko jajek 4 sztuki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
spirytus 1 kieliszek
cukier 0,5 szklanki
cukierki 20 dag MICHAŁKÓW

POLEWA

margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

DODATKOWO

orzechy włoskie zmielone do posypania

Porada

Do przygotowania ciasta użyłam cukierków MICHAŁKÓW

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z Michałkami

Kroki postępowania

1
Białka ubić, dodać cukier, ubijać na sztywną masę, następnie dodać żółtka. Połączyć obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej.
Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i wylać na blachę.
Piec w 180 st około 20 min.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodawać orzechów.
Krok 1 - Przekładaniec z Michałkami  foto
2
Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy i zalać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Przekładaniec z Michałkami  foto
3
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki.
Krok 3 - Przekładaniec z Michałkami  foto
4
Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy.
Krok 4 - Przekładaniec z Michałkami  foto
5
Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy
po placku. Wierzch dekorujemy orzechami.
Krok 5 - Przekładaniec z Michałkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 31.03.2016 22:32
super ciasto
ben-ka 25.02.2016 10:49
Jak tu słodko:)
Poison1988 11.09.2015 08:05
ojjjjj leci ślinka, leci :)
norweska20 10.09.2015 23:32
moje smaki-coś pysznego
aniagdz 10.09.2015 08:10
wow ale pomysł!
Justi2401 08.09.2015 15:45
Jak to ciasto wspaniale wygląda :) Aż chce się porwać kawałek do kawki :)
RenataZ-et 08.09.2015 13:45
super ciasto :)
Ola1young 08.09.2015 13:02
pyszny przekładaniec :)
Agata3 08.09.2015 11:32
wspaniałe ciasto :)
IZABELA29 08.09.2015 10:28
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak