Gołąbki z brązowym ryżem, proteiną sojową i warzywami

Gołąbki z brązowym ryżem, proteiną sojową i warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

  • ryż brązowy

    300 g
  • kotlety sojowe

    mielone 1 op.
  • marchewka

    duża
  • seler korzeniowy

    mały
  • seler nać

    2-3 gałązki
  • cebula biała

    duża
  • koperek

    mały pęczek
  • pieczarki

    250 g
  • sos sojowy

    grzybowy
  • pieprz czarny mielony

  • kminek mielony

  • koncentrat pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kapustę sparzyć i obrać liście - odstawić do ostygnięcia.

Ryż gotować 25-30 minut, odcedzić i wysypać do dużej miski aby przestygł.

Kotlety mielone sojowe zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić do spęcznienia, odcedzić i połączyć z ryżem. Można też granulat sojowy zrumienić na oleju.

Cebulę posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać utarte na największych oczkach pieczarki oraz utarty seler i marchew. Podlać odrobiną wrzątku i udusić, a na koniec odparować i ew. lekko podrumienić.
Warzywa połączyć z ryżem.

Posiekać drobno liście selera i koperek - dodać do farszu kiedy ten ostygnie.
Całość doprawić grzybowym sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i zmielonym kminkiem. Farsz dobrze wyrobić i wstawić do lodówki na 2-3 godz do stężenia.

Z liści kapusty odciąć grube nerwy, nakładać farsz i zwijać możliwie ciasno.
Gotowe gołąbki układać jak najciasniej w brytfance na warstwie kapuścianych liści.

Koncentrat pomidorowy doprowadzić gorącą wodą do zupełnie płynnej konsystencji, doprawić pieprzem, sosem sojowym i zalać gołąbki - nakryć warstwą pozostałych liści albo środkiem kapusty pokrojonym w plastry.
Naczynie przykryć możliwie szczelnie i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć termostat na 200*C, dusić ok.75-90 min w zależności od kapusty.
Pozostawić w gorącym piekarniku przez kilka godzin - najlepiej robić to wieczorem, a rano gołąbki są gotowe.
Habibi
Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olaf*71

04.09.2015 17:58
Już mi smakują!

Habibi

04.09.2015 08:28
Ja robię ròżne farsze, nie tylko z tradycyjnego ryżu ale tez z różnych kasz.

w mojej kuchni

03.09.2015 22:16
pyszne danie do zjedzenia

agaK.

03.09.2015 18:14
Fajne, z ryżem brązowym jeszcze nie jadłam.

Babeczka35

03.09.2015 17:44
Smaczne gołąbki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat