Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet pigwowy z goździkiami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
sok jabłkowy 1/2 litra
miód prawdziwy 5 łyżek
woda ciepła 1/2 litra
Goździki całe Prymat 2-3

Porada

Zamiast goździków można smak octu wzbogacić gałązkami tymianku cytrynowego, bazylią albo innymi ulubionymi ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet pigwowy z goździkiami

Pigwę umyć i ostrym nożem pokroić w niewielkie cząstki razem że skórką i gniazdami nasiennymi - umieścić w dużym wyparzonym słoju!
Miód rozpuścić w lekko ciepłej wodzie, połączyć ze świeżym sokiem z jabłek i zalać pokrojone owoce.
Słój obwiązać kilka razy złożoną gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce - przez pierwsze dni może stać w słońcu.

Co jakiś czas przemieszać wyparzoną łyżką.
Trzymać w cieple do czasu, aż przestanie fermentować.

Gotowy ocet bardzo dokładnie odcedzić przez sito wyłożone gęsto złożoną gazą.
Przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.09.2015 08:26
Pewnie, że można :) Zresztą wiele owoców się nadaje do zrobienia octu winnego :)
Stenka 03.09.2015 19:19
Nie wiedziałam, że z pigwy można zrobić
jagoda5913 03.09.2015 12:08
super pomysł
bertpvd 03.09.2015 10:48
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak