Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna pizza z kabanosami
1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
Sos pomidorowy:
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy koncentrat, oliwę, wodę i zioła prowansalskie. Mieszamy.
3. Cebulę obieramy. Cebulę, pieczarki i pomidory myjemy i osuszamy. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a pomidory w plastry. Kabanosy kroimy na małe kawałki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
4. Ciasto dzielimy na trzy części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanej olejem blachy lub tortownicy, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy kolejno: cebulą, pieczarkami, pomidorami, kabanosami i posypujemy żółtym serem.
5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Z podanego przepisu wychodzą trzy pizze.